Tuesday, 14 February 2012

Aneka Mee

Assalamu'alaikum,

Selain laksa, aku gemar makan mee rebus buatan utara which is completely different kalau aku order mee rebus kat sebelah pantai timur.  Normally, mee ni dipanggil mee rebus sebab mee nya tentulah direbus kemudian dimakan bersama kuah ready made ( walaupun  tak semestinya gitu ).  Di sini, aku cuba review aneka mee yang pernah aku rasa termasuk mee udang yang pastinya top in my list of mee of any kind...

mee udang @Pulau Sayak : memang sedap and berbaloi-baloi walaupun terpaksa menempuh perjalanan yang jauh untuk sampai ke sini...
 
mee udang banjir @Kuala Sepetang : bagi aku, overrated walaupun masuk JJCM TV3...udang memang banyak dan fresh, tapi rasa kuah dia macam biase2 jer...





salwa mee udang @Teluk Kumbar : macam mee goreng basah, tapi lebih sedap sikit sebab ada udang besar...


salwa mee goreng udang @Teluk Kumbar : sejemput jer....sesuai untuk orang yang tak makan banyak atau yang dah makan nasi, tapi nak makan mee pulak...

ayu mee udang @Teluk Kumbar : paling sedap pernah aku makan, harga dalam RM12 sepinggan with 4 big prawn setahun lalu.  Kini, dah jadi RM13 sepinggan with 3 big prawn...hhrrmmm

mee sotong @Padang Kota Lama : ni pun overrated pada pendapat aku la, tapi sedap jugak kalau pekena mee ni dengan air bandung special atau coconut shake di situ...

mee udang @Sg. Dua : memang terkenal dengan kesedapannya sehinggalah aku mencuba ayu mee udang...mee udang ni terus turun ke ranking kedua...udang kena timbang dulu dan sesuai untuk yang nak open table...

mee goreng sotong @Padang Kota Lama : better than the rebus one, tapi tempat makan dia need much improvement in terms of orderliness and cleanliness for me to try it once more....

mee udang @Pulau Aman : not bad jugak taste dia and worth it sekalipun kena bayar tambang boat nak ke sini just to taste this by yourself or even dengan family...

ayu mee udang @Teluk Kumbar : kena selak mee dulu baru nampak udang yang besar2 tu dan aku rasa unik sikit bila dia letak bawang mentah sebagai hiasan...

mee ketam @Cherok Tok Kun : tekaan aku meleset sebab dia punya taste bukan saja tak boleh beat yang udang one malah jauh ketinggalan...

Demikiahlah ulasan aku tentang aneka mee yang pernah aku rasa.  Yang tak pernah tu, tentulah tak boleh kata apa2.  Selain daripada yang diatas, aku pernah makan mee bandung @muar dan jugak mee kungfu @paka yang memang sedap, tapi takde gambar nak tunjuk.  Namun, lain orang lain cita rasanya....Satu lagi yang memang worth mentioning ialah mee tulang daging lembu @home .....srrrluupp!!! Kalau ada yang rekomen kat mana2, aku akan cuba cari dan try test tokai tengok....insyaAllah

No comments:

Post a Comment